maandag 18 april 2011

Make-up hygiëne.

Make-up hygiëne? "Ehhhwat?" hoor ik je denken? Nou, hoe schoon is jouw make-up? Heb je enig idee hoe oud je spullen zijn? Of hoeveel bacteriën er in dat potje nachtcrème zitten?


Naast het reinigen van je gezicht (waar ik binnenkort een keer op terug ga komen) is het belangrijk om je make-up af en toe eens goed door te lopen. Over datum producten kunnen de vuilnisbak in en vieze producten worden goed schoongemaakt zodat er minder kans is op infecties door de bacteriën (bah!) op de producten. Vooral bij producten die je bij je ogen gebruikt is dit zeer belangrijk.






Houdbaarheid
Over het algemeen zijn er de volgende richtlijnen voor de houdbaarheid van de producten. Deze gaan in vanaf het moment dat je een verpakking opent.


Concealer - 1 jaar
Foundation - 1 - 1,5 jaar
Gezichtspoeder - 2 jaar
Lippenstift - 2 jaar
Lippenpotlood - 2 jaar
Mascara - 3 maanden
Oogpotlood - 2 jaar
Oogschaduw - 2 jaar
Parfum - 2 jaar
Zonnebrandproducten - 1 jaar

Nagellak - 2 jaar


Deze houdbaarheid kun je ruim nemen volgens dit artikel, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je zorgvuldig met je producten omgaat. De houdbaarheid van zonnebrandproducten is wel echt maximaal een jaar aangezien werking van de uv-filter (wat je tegen verbranden en huidkanker beschermt) sterk vermindert na een jaar.


Onderhoud
Het belangrijkste is:

Hygiëne

Zorg er dus voor dat je schone handen hebt voordat je producten aanraakt en dit zoveel mogelijk vermijdt. Gebruik dus kwasten voor je make-up en maak deze zeker een keer per week schoon met wat babyshampoo of echte kwasten reiniger.
Potloden bewaar je met de dop erop en slijp je regelmatig. 
Tijdens een extra schoonmaakronde kun je je producten aan de buitenkant reinigen met een mild sopje en afnemen met wat alcohol (minimaal 70%, te koop bij de drogist) om alle bacteriën te doden.

Wanneer je onverhoopt toch een ooginfectie oploopt is het belangrijk om je mascara een enkeltje vuilnisbak te geven aangezien je binnen no time je andere oog infecteert wanneer je de bacteriën blijft aanbrengen met het borsteltje. 

Hoe gezellig het ook is met vriendinnen, leen geen oogpotloden en mascara's van elkaar. Fijn om producten met elkaar te kunnen delen, maar een infectie is ook zo gedeeld en dat is minder gezellig.


Nog een tip is: bewaar je producten niet in de badkamer. Door de hoge luchtvochtigheid en temperatuur zullen bacteriën veel sneller de kans krijgen om zichzelf te vermeerderen. Bewaar je spullen dus zoveel mogelijk op een koele en droge plaats om lekker lang van je prachtige make-up te kunnen genieten!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten