zondag 18 september 2011

Oerhollands koken...

Aangezien mijn vriend en ik elkaar niet verschrikkelijk veel zien (drukdrukdruk met werk etc) besloten we deze zondag te besteden aan het bereiden van een uitgebreide maaltijd voor 2. Na flink wikken en wegen besloten we een driegangen menu te maken bestaande uit tomatensoep, gehaktballen met aardappels & boontjes en als toetje appel uit de oven. Allemaal lekker makkelijk, maar wel tijdrovend. Gelukkig was het dikke pret en heb ik foto's gemaakt en de recepten bewaard ;)

We zijn begonnen met een tomatensoep. Dit heb ik complete from scratch gemaakt. 




Ingrediënten
1 kilo tomaten
2 uien
200 gram gehakt half-om-half
3 kruidenbouillontabletten
0,5 bosje selderij
handje dunne vermicelli
50 gram margarine
Bereidingswijze
Kruis de tomaten in aan de kant van het groene kroontje, dompel ze enkele seconden in kokend water er verwijder het velletje. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Pel de uien en snijd ze in kleine stukjes. Doe de margarine in een soeppan en smoor de uien. Voeg de tomatenblokjes toe en 1 liter kokend water. Voeg ook de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe om. Draai ondertussen balletjes van het gehakt. Giet de soep door een vergiet of roer even om met een staafmixer, zodat er een gladde massa ontstaat. Breng weer aan de kook. Voeg de balletjes en de vermicelli toe en knip de selderij boven de pan in stukjes. Nog tien minuten koken, klaar.

Snijdensnijdensnijden. Ja. dat is een kilo tomaten naast mij. Ontveld en in blokjes gesneden...
Uitjes in de boter... 
Tomaten, water en bouillonblokjes erbij en een uur laten pruttelen..
Vriendlief die de balletjes voor in de soep aan het draaien is.
Ballen! (okay, sommigen zijn wat driehoekig, maar toch..)
Soep bewerken met de staafmixer.
Mooie gladde soep!
Ipv selderij hebben we er wat preiringetjes doorheen gedaan, samen met de vermicelli en de ballen.
Soep! Nomnomnom...
Persoonlijk vond ik hem iets te romig, maar mijn vriend vond het superlekker. 

De bladerdeegsticks..
Ingrediënten voor 4 personen
1 pakje of rol bladerdeeg
 Italiaanse kruidenmix/zout/sesamzaadjes
Voorbereiding
Laat diepvriesbladerdeeg ontdooien
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hete luchtoven 180 graden). Bestrooi het bladerdeeg met (verschillende) kruiden. Snij er dan repen van en draai deze een paar slagen (wokkels). Leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat en laat in de hete oven ong. 10 minuten bakken.

Bladerdeegplakjes (wij hadden er 4 in totaal, maar dat was veel te veel voor ons tweetjes) bestrooien met kruiden en/of zout en sesamzaadjes en dit een beetje aanduwen. Daarna in 5 reepjes snijden.
De reepjes een paar keer draaien en op het bakpapier leggen en dan in de oven doen tot ze goudbruin zijn.
Tadaaaa! Deze waren trouwens echt gruwelijk lekker! De variant met sesamzaadjes is echt heerlijk...

De ballen:

Ingrediënten voor 6 personen
*pond gehakt *1 ei *half pakje paneermeel *zakje vleeskruiden
Bereidingswijze
Alle ingredienten in een kom goed kneden. Handen koud afwassen en bedekken met paneermeel. Zes ballen van het gehaktmengsel draaien. Vervolgens de ballen bruin bakken, waarna je het vuur laag zet. Afblussen met kokend water, sherry of wijn. Vuur weer hoog zetten tot het vocht kookt. Dan het vuur laag en een deksel op de pan (met "ventilatie"). Ongeveer 1 uur laten bakken, de ballen af en toe draaien. De gehaktballen zijn gaar als er wittig vocht uit de ballen komt na erin geprikt te hebben

Het gehakt met het ei.. (En de ontdooiende bladerdeeg op de achtergrond) 
Uitje erdoor voor wat smaak en dan lekker de boel kneden..
Wat nou 6 ballen kneden?! Ja daaahaaaag! Ik wil één grote bal voor in de soep hoor! -Aldus het vriendje...
Boos toen ik zei dat het niet mocht...
Bijna bal naar mn hoofd gekregen...
Toch maar een normaal formaat ballen gaan maken.. <3
Even goed aanbraden in de pan
Afblussen met een flinke scheut water en daarna nog een klein uur laten pruttelen zodat ze helemaal gaar waren.
Ondertussen aardappeltjes gesneden en bestrooid met een flinke scheut olijfolie, zout, italiaanse kruiden en rozemarijn.
Niet teveel aardappeltjes gemaakt omdat we al een flink vullende soep hadden en een lekker toetje...
Deze 40 minuten in de oven op 200 graden en klaar!

Als laatste de appeltjes uit de oven. 
2 appels (gewoon met schil) in blokjes gesneden met een hand rozijnen, een laagje suiker en een paar flinke stofwolken kaneel.
Dit in een ovenschaaltje doen en bedekken met een laagje deeg gemaakt van 30gr boter, 30gr suiker en 60gr bloem. Dit kruimelig kneden door het door je duim en wijsvinger te laten gaan.
Zo dus.
Deze een half uurtje in de oven op 200 graden en dan serveren. Het is totaal niet in een stuk uit de schaal te krijgen, dus probeer dit vooral ook niet. :P Erg lekker gewoon zo, of met (warme) vla. Dit was voor 2 à 3 personen ongeveer trouwens.

Lange blog, maar ik vind het leuk om te laten zien dat het helemaal niet lastig is om lekker te koken zonder pakjes. Soms duurt het wel een stuk langer dan een blik soep opentrekken, maar de voldoening is ook veel groter. En, misschien nog wel belangrijker, ik vind het heerlijk om samen met mijn vriend in de keuken te staan en we hebben er ontzettend veel lol in :)

Jullie nog lekkere recepten die ik echt móet proberen?

1 opmerking: